Přehled vybraných aktuálních výzev + termíny (ke dni 11.03.2024)

TAČR SIGMA - 7. veřejná soutěž programu SIGMA Dílčí cíl 2: Začínající výzkumníci/výzkumnice

Tato veřejná soutěž je vyhlášena v programu SIGMA - dílčím cíli 2: Začínající výzkumníci/výzkumnice a vyrovnávání příležitostí v projektech aplikovaného výzkumu (DC2), jehož cílem je zvýšit zapojení začínajících výzkumníků/výzkumnic a vyrovnávat příležitosti pro ženy a muže v konkurenci aplikovaného výzkumu. 

  • Veřejná soutěž je zaměřena na podporu spolupráce začínajících výzkumníků a výzkumnic při řešení konkrétních projektů přímo se subjekty z aplikační praxe. 
  • Specifické podmínky pro tuto veřejnou soutěž: 
    • Klíčové osoby řešitelského týmu v roli hlavní řešitel/další řešitel/člen řešitelského týmu musí splňovat definici začínajícího výzkumníka/výzkumnice. Jedná se o osoby do 35 let nebo studující bakalářského, magisterského, doktorského studia nebo absolventy, pokud od prvního řádného ukončení nejvyššího stupně studia uběhlo maximálně 5 let. ○ V návrhu projektu musí být do řešení zapojen v roli hlavního uchazeče nebo dalšího účastníka minimálně jeden podnik a minimálně jedna výzkumná organizace. 
    • Pro tuto veřejnou soutěž byla stanovena čtyři výzkumná témata, přičemž každý návrh projektu musí být v souladu s jedním výzkumným tématem: 
  1. Telemedicína; 
  2. AI a udržitelná mobilita; 
  3. Výrobní technologie a materiály; 
  4. Komunitní energetika a její systémy řízení, ukládání energie v malém měřítku. 
    1. Každý začínající výzkumník/výzkumnice (v roli hlavní řešitel/další řešitel/člen řešitelského týmu) může být klíčovou osobou maximálně ve dvou podaných návrzích projektů v této veřejné soutěži.

Řešitelský tým se skládá ze začínajících výzkumníků/výzkumnic a mentora. Složení řešitelského týmu by mělo přispívat k vyrovnanému zastoupení žen a mužů ve výzkumu (s ohledem na situaci v daném vědním oboru), tato skutečnost bude u návrhu projektu posuzována během hodnocení. Začínající výzkumník/výzkumnice: 

  • definice: začínající výzkumník/výzkumnice je osoba, která je uvedena mezi klíčovými osobami v řešitelském týmu (hlavní řešitel/další řešitel/člen řešitelského týmu) a splňuje jednu z následujících podmínek: 
    • osoba do 35let  
    • student bakalářského, magisterského, doktorského studia nad 35 let; 
    • absolvent, kterému od prvního řádného ukončení nejvyššího stupně studia uběhlo max. 5 let; 
  • v případě čerpání mateřské dovolené, rodičovské dovolené (maximální započitatelná doba u prvního dítěte jsou 2 roky, v případě dvou a více dětí nejvýše 4 roky), nebo nemocenské, ošetřovného či dlouhodobě ošetřovného (vše v délce trvání přesahující 6 měsíců) je možné dobu strávenou péčí nebo léčbou přičíst k výše uvedeným lhůtám; 
  • v klíčových osobách řešitelského týmu musí být uvedeni minimálně 3 začínající výzkumníci/výzkumnice (v součtu za všechny uchazeče). Každý z uchazečů musí mít minimálně jednoho začínajícího výzkumníka/výzkumnici. V případě, že bude osob uvedeno více, všechny musí splňovat definici a podmínky uvedené v zadávací dokumentaci; 
  • definice začínajícího výzkumníka/výzkumnice musí být splněna do termínu konce soutěžní lhůty, tedy k 27. 3. 2024. 

V případě, že se v průběhu hodnocení zjistí, že klíčový člen řešitelského týmu nesplňuje definici začínajícího výzkumníka/výzkumnice, TA ČR vyloučí návrh projektu z veřejné soutěže. Dojde-li ke změně klíčové osoby řešitelského týmu během realizace projektu, musí i tato osoba splnit definici začínajícího výzkumníka/výzkumnice do termínu konce soutěžní lhůty, tedy k 27. 3. 2024). Nebude-li výše uvedená podmínka dodržena, může poskytovatel odstoupit od smlouvy o poskytnutí podpory a může v souvislosti s tím příjemci uložit vrácení až 100 % poskytnuté podpory.

Soutěžní lhůta: začíná 8. 2. 2024 a končí 27. 3. 2024 
Vyhlášení výsledků: do 31. 10. 2024 
Začátek řešení projektu: nejdříve listopad 2024 a nejpozději leden 2025 
Délka řešení projektu: 12–24 měsíců 
Nejzazší termín ukončení řešení projektu: prosinec 2026

Maximální výše podpory na jeden projekt: 5 mil. Kč 
Maximální intenzita podpory na jeden projekt: 85 %
Předpokládaná alokace na veřejnou soutěž: 230 mil. Kč

Bližší informace a zadávací dokumentace zde: https://www.tacr.cz/soutez/program-sigma/sedma-verejna-soutez-dilci-cil-2-zacinajici-vyzkumnici-vyzkumnice/

TAČR DOPRAVA 2030

  • Veřejná soutěž je zaměřena na podporu návrhů projektů aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Výstupy/výsledky musí mít potenciál pro další uplatnění do praxe. 
  • Veřejná soutěž svým zaměřením pokrývá výzkum celého dopravního sektoru a všech druhů dopravy, tj. pozemní, vodní a letecké, včetně všech typů dopravních prostředků a dopravní infrastruktury. 
  • Každý návrh projektu musí naplnit jeden ze specifických cílů programu:
    • Udržitelná, přístupná a bezpečná doprava; 
    • Automatizace, digitalizace a technologicky pokročilá doprava; 
    • Nízkoemisní a ekologická doprava. 
  • Zvláštní důraz se klade na posílení spolupráce výzkumného, akademického a soukromého sektoru a vytvoření vhodných podmínek pro komercializaci výstupů/výsledků výzkumu a jejich využití pro potřeby společnosti. 

Kdo může být uchazečem o podporu:

Subjekty, které mohou přinést nové a aplikovatelné poznatky do dopravního sektoru. Každý uchazeč (hlavní uchazeč, další účastníci) musí pro určení maximální intenzity podpory zvolit jeden z následujících typů uchazeče: 

  • výzkumná organizace; 
  • podnik; 
  • organizační složka státu; 
  • územní samosprávný celek. ⇢ Uchazeči, kteří nejsou výzkumnou organizací, organizační složkou státu nebo územním samosprávným celkem, si mohou zvolit typ uchazeče podnik (např. spolky, zapsané ústavy a jiné neziskové organizace, OSVČ nebo příspěvkové organizace).

Soutěžní lhůta: začíná 29.2.2024 a končí 24.4.2024 
Vyhlášení výsledků: do 31.10.2024 
Začátek řešení projektu: leden2025 
Délka řešení projektu:12–48měsíců 
Nejzazší termín ukončení řešení projektu: prosinec 2028

Maximální výše podpory na jeden projekt: 40mil.Kč 
Maximálníintenzitapodporynajedenprojekt:70%
Předpokládaná alokace na veřejnou soutěž: 500mil.Kč

Bližší informace a zadávací dokumentace zde: https://www.tacr.cz/soutez/nezarazeno/druha-verejna-soutez-9/


MŠMT

MŠMT - SMSM2023LL0001 - Veřejná soutěž MŠMT ve VaV v programu LL (ERC CZ 2012-2032)

Hlavním cílem programu ERC CZ je adresně a efektivně podpořit excelentní výzkum na území České republiky, a to realizací projektů, které byly zařazeny v rámci mezinárodního „peer review“ hodnocení panely Evropské rady pro výzkum (The European Research Council), (dále též „ERC“) v druhém kole do kategorie A nebo B, ale z důvodu nedostatku prostředků neobdržely finanční podporu od ERC. 

V 8. veřejné soutěži programu ERC CZ se o podporu ze státního rozpočtu České republiky mohou ucházet projekty, které byly předloženy českou právnickou osobou do výzev Evropské rady pro výzkum Starting Grants, Advanced Grants nebo Consolidator Grants uzavřených vyhlášením výsledků po 28. únoru 2023,

které v druhém kole hodnocení panely Evropské výzkumné rady byly zařazeny do kategorie A nebo B a neobdržely finanční podporu od Evropské výzkumné rady a

jejichž řešitelem je „principal investigator“ projektu předloženého do výzvy Evropské rady pro výzkum.

Tím se cíleně podpoří vynikající výzkumní pracovníci, kteří svůj vědecký přínos a odbornou úroveň prokazují nejen dosaženými výsledky ve VaVaI, ale disponují potenciálem konkurovat mezinárodním trendům ve VaVaI, a kteří se rozhodli realizovat své projekty na výzkumných pracovištích v České republice, zajistí podmínky pro dlouhodobé působení vynikajících odborníků v České 3 republice, podpoří rozvoj a výchova nových lidských zdrojů pro VaVaI, zajistí provoz a rozvoj konkrétních českých výzkumných pracovišť pro efektivnější zapojení do evropského výzkumného prostoru. 

Dalším cílem programu je podpora a zvýšení produkce vysoce kvalitních, mezinárodně uznávaných výsledků výzkumu. 

Na základě zkušeností z přecházejících veřejných soutěží se očekává, že míra podpory v programu „ERC CZ“ bude činit 100 % uznaných nákladů projektu, neboť předpokládanou kategorií podpory bude základní nebo průmyslový výzkum a příjemcem podpory výzkumná organizace. Pro tyto kategorie a příjemce podpory je maximální výše podpory podle Rámce 100 % uznaných nákladů projektu.

Soutěžní lhůta, v níž je možné podávat návrhy projektů do veřejné soutěže, začíná dne 29. února 2024 a končí dne 15. dubna 2024 ve 14:30 hodin.

Poskytovatel uspořádá pro zájemce informativní seminář, a to dne 27. března 2024 v zasedací místnosti č.  C081 v budově C Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Karmelitská ul. 529/5, Praha 1. Účast na semináři bude umožněna pouze předem registrovaným zájemcům.

Bližší informace, zadávací dokumentace, odkaz na registraci na seminář: https://www.msmt.cz/vyzkum-a-vyvoj-2/8-verejna-soutez-ve-vyzkumu-experimentalnim-vyvoji-a

Back to Top